Den här veckan hade jag tänkt göra en hel massa men det blir inte alltid som man tänkt. Min förkylning som jag har haft ett tag vill inte släppa och en hemsk huvudvärk har flyttat in för gott känns det som. Men jag vill tro att det blir bättre efter ett besök hos massören igår, min spända nacke fick sig en rejäl omgång.

Jag har iallafall bakat chokladtryfflar som är en av mina favoriter när det kommer till julgodis eller när man vill ha något alldeles extra på kalasbordet. Ni vet, hasselnötchokladen som finns i en konfektask och bara en av, precis så smakar chokladtryfflarna.

Jätte enkla att göra men framför allt goda. Nu hoppas jag bara att det finns några kvar till helgens kalas för det är en frestelse att ha dessa i frysen kan jag lova.

img_9040

img_9041

Mjölkchokladtryfflar med hasselnötter

Ca 25 st

Tryffel Dekor

250 g mjölkchoklad 2 dl hackade hasselnötter

1 dl vispgrädde 200 g mjölkchoklad

1 tsk honung

25 g rumsvarmt smör

 

1. Byt chokladen till tryffeln i mindre bitar.

2. Mät upp grädde, honung och smör i en kastrull. Tillsätt chokladen och låt smälta ihop på låg temperatur. Rör om då och då och dra kastrullen från värmen när tryffelsmeten blivit jämn och blank.

3. Låt tryffelsmeten svalna lite och sedan stelna i kylskåp i minst 4 timmar.

4. Häll ut hasselnötterna i en ugnsform och rosta dem i mitten av ugnen i 225 °C i ca 8-10 minuter eller tills de blir gyllenbruna och dofta gott. Passa noga så att de inte bränns och rör om då och då.

5. Rulla kulorna av tryffeln. Låt tryffelkulorna stå i frysen eller kylskåp i drygt 20 minuter tills de känns tillräckligt hårda för att doppa.

6. Hacka nötterna. Smält chokladen till doppingen och doppa kulorna först i chokladen och därefter i nötblandningen. Låt stelna och förvara sedan i kylskåp eller frys.

Receptet kommer från Mia Öhrns bok