Mormors pepparkakor
Har ni bakat pepparkakor än? Om inte så måste ni pröva min mormors goda pepparkaksrecept. Det brukar inte räcka med en eller två kakor till kaffet men det är väl så att man blir snäll av pepparkakor, jag tänker iallafall bjuda några extra till ungarna i år så kanske vi får lite julefrid i huset.
Jag brukar alltid göra en sats som jag låter stå en dag i kylen och idag skall jag göra pepparkaksdeg så kan vi baka pepparkakor i morgon, jag och mina nissar.
Det är så värt att göra egen deg, inte alls jobbigt och så mycket godare.
Här kommer receptet:
Mormors pepparkakor:
2 ägg
3 tsk soda (bikarbonat)
500 gr smör
5 dl socker
2 msk sirap
8 tsk kanel
3 tsk ingerfära
3 tsk nejlika
3 tsk kardemumma
1 tsk bakpulver
12 dl vetemjöl
Rör ägg och soda i en bunke. Rör smör och socker i en bunke. Tillsätt sirap, kryddor och äggsmeten i smörblandningen. Rör ner mjölet sist. Låt pepparkaksdegen stå en dag. Kavla ut tunna kakor. Grädda i 200°
Jag gör också alltid egen deg, men bakar först på självständighetsdan. 🙂
Det gjorde vi också alltid när jag var liten men nu tänkte jag vi skulle göra på lillajul ?
Trevlig lillajul till dig ❤️
Bakar alltid pepparkakor på självständighetsdan men detta år bakade jag lite mindre än jag brukar och tänkte baka en gång till innan jul och då tänker jag prova detta recept! ? Vill bara dubbel kolla med dej, ska nåt vispas? Eller endast röras ihop? Sen så förstod jag efter att ha läsy nån kommentar här på bloggen att det är rumstempererat smör som gäller!
Man kan inte få för mycket pepparkakor, eller? ?
Jag har bara vispat ägg å socker med handvispel sen så har jag knådat allt förhand eller matberedare. Rumsvarmt smör ska det vara ?
Lycka till! ?
Hej och tack för en inspirerande blogg👍
Jag undrar vilken sorts vetemjöl du använder till pepparkakorna?
H. Majken i Ytteresse
Hej och tack själv <3
Jag använder vanligt halvgrovt vetemjöl och i år lade jag ännu mindre mjöl än vad som står i receptet och det slog alla rekord 😉