Inlägget i samarbete med Aveo Shop

För några veckor sedan fick jag ett mail från tjejerna på Aveo som frågade om det fanns intresse för att testa ett nytt ekologiskt mål från Domus Natura och vi som hade haft planer på en ny väggfärg i sovrummet så där i ungefär ett år tänkte förstås att detta var ett ypperligt tillfälle – plus en spark i baken.

Jag var först lite tveksam till målet eftersom det inte fanns så bra färgkartor och bara några färger men jag valde ändå att göra en chansning eftersom det övervägde så mycket att målet var ekologiskt med ett VOC utsläpp på noll.

Tidigare när vi har målat med andra vanliga mål i huset så har vi valt att inte sova i rummen på ett tag eftersom målarstanken har känts allt annat än okej, därför kändes Domus Natura som ett mål – absolut värt att testa.

Vi började med att spackla alla ojämnheter och sedan putsa av väggarna med Bio Comb kraftduk för att ta bort fettfläckar och smuts.

Här är en före bild av sovrummet, dock en lite ljusare sådan eftersom ljuset och ljusinsläppet i vårt sovrum denna årstid är minimal och bilden är tagen när Lantliv var och gjorde ett inredningsreportage. Vi har dock känt att rummet saknat djup med de alldeles för vita väggarna tillsammans med det ljusa golvet.

Redan vid första penseldraget gav jag ett glädjetjut av lättnad eftersom färgen var precis vad jag önskade. Dessutom spred sig en härlig lerdoft i hela rummet och jag kände mig både lättad och alldeles salig över vårt underbara färgval.

Tänk att jag hade sån tur att nyansen tillsammans med den matta lerfärgen blev ännu bättre än vad jag hade hoppats på.

Vi målade också in våra platsbyggda garderobsdörrar som egentligen borde ha fått ny färg redan när vi köpte kåken eftersom de hade en massa målarstänk och lite andra otrevligheter så som en otrevlig gul nyans osv.

Tyvärr är dock ljuset så dålig och jag i stort behov av ett nytt objektiv till kameran, som släpper in mera ljus så därför säger färgen och de grumliga bilderna inte helt sant. Men jag lovar att om eller när jultomten kommer med ett nytt sådant, så skall jag posta fler bättre bilder från rummet.

Jag fullkomligt älskar vårt nya rum och färgen som ger en sån härlig känsla och ett helt annat djup, det borde dock ses i verkligheten.

Vad är då Domus Natura?

Ett helmatt ekologiskt lermål med ett VOC utsläpp helt på noll vilket är helt perfekt till personer med allergier. Med Domus Natura kan man måla både obehandlade och tidigare målade väggar så som betong, trä, sten, tegel, gips samt träfiberskivor. Dock är färgen inte lämplig om väggarna behöver kunna tvättas av eftersom den är helmatt.

Färgen finns i fem olika nyanser och vi valde att måla med Domus Natura Wells Grey som är den mörkaste färgen av dem alla och det gick nästan 2 burkar.

Hur målar jag med Domus Natura?

Ta bort alla fettfläckar och väggarna bör vara torra. Vi torkade av alla ytor med BioComb kraftduk och till skåpen valde vi att torka med BioCombs målartvätt eftersom vi inte hade slipat dem innan.

Färgen var betydligt mera tungmålad än en vanlig färg men det gick ändå lätt med roller och det täckte väldigt bra redan första varvet. När jag målade skåpdörrarna valde jag förstås att måla med en pensel (gillar inte när man kan se att möbler är målade med roller efterkom det lätt kommer en apelsinhud i ytan) och det bästa var att kunna måla direkt utan att behöva slipa något alls innan.

Vi kunde börja med andra varvet nästan direkt efter att första varvet var gjord eftersom målet har en torktid på 1-3 timmar men jag upplevde att vi blev tvungna att vara ganska snabba när vi målade eftersom färgen torkade väldigt snabbt.

När vi var klara och slängde oss ner i sängen för att beundra vårt verk andades vi in lerfärgen och allt kändes så hundra procent bra.

Alla Domus Natura färger finns att beställa från Aveo här tillsammans med tillbehör till.

Jag rekommenderar verkligen från hjärtat.