Ett av det fina med hösten finns i naturen och runtomkring mig. Jag älskar verkligen den här årstiden eftersom den är så ofantligt vacker, ibland blir jag nästan mållös när jag ser alla de vackra färgerna överallt. Yes vi kan klaga hur mycket vi vill över blåsten och kylan men nog överväger ju allt det vackra eller hur?

Det syns också i min inredning och även i min stickning hur mycket jag påverkas av årstiderna. Jag är en obotlig rostfärgad människa för tillfället. Dessutom behöver det inte vara så invecklat att låta tiden flytta in. Lite nya textilier, torkade kvistar från vägrenen, ljus som brinner och doften av nybakad äppelpaj, mera behöver inte jag för att få till den rätta myskänslan.

I samarbete med Ernst Form och Lenas Shop i Jakobstad har jag gjort den godaste och enklaste äppelpajen man kan göra i den perfekta storleken på pajformen som är gjord av stengods. Vacker är den också och äntligen kan jag med gott samvete ge vidare min gamla pajform som jag köpte för en tia på en slutförsäljning när jag bodde i Sverige.

Visst blir det lite roligare att baka när man har vackra redskap i köket?

Pajformen, ljuslyktorna, ljusskålen, måttet, linneservetten och serveringsbestick allting kommer från Ernst Form och ni hittar det hos Lenas Shop i Jakobstad.

Min goda äppelpaj

Ca. 4-5 stora äpplen.

2 dl socker

2 msk kanel.

3-4 dl havregryn.

Ca 50 gr smör.

1 dl ljus sirap.

Smöra pajformen.

Skiva äpplen i tunna skivor (jag brukar använda Annas äppelskalare så går det undan). Blanda samman alla äpplen, hälften av kanel och hälften av sockret i en bunke. Lägg ut äppelskivorna i formen, blanda samman allt havregryn, resten av sockret och kanel och strö över. Skiva med osthyvel smöret och täck över hela pajen. Ringla sist över sirapen.

Grädda i 200 ° i ca 20 minuter eller tills pajen fått en fin brun färg.

Servera med vaniljsås och grädde.

Ät och njut!