En kväll den här veckan sprang vi förbi brorsans hus och pallade lite äpplen. Jag vet att vi fick plocka från deras härliga äppelträd så där har jag inte så dåligt samvete men när man är ute och springer, pallar äpplen, kommer hem och gör något riktigt gott av dem så att det inte ens blir leftovers kvar, då får jag lite dåligt samvete faktiskt. Kan det någonsin vara någon måtta med mej.

Eftersom jag då inte skall ha så dåligt samvete så kan jag ju dra med er i smeten också och bjuda på det jag gjorde av mina pallade äpplen även om jag inte riktigt kommer ihåg vad jag slängde ner i bunken. Något ditåt och har man bara kanel, äpple, havregryn, sirap och vaniljglass så kan man röra ner lite hur som helst och det kommer att smaka gudomligt.

Höstligt Äppelgott

En halv påse pallade äpplen (ca 10 små äpplen)

3 dl havregryn

1 dl socker

1 ½ msk kanel

½ dl sirap

Smör

Gör så här: 

Sätt ugnen på 200° och skiva äpplen i tunna skivor (tex. osthyveln).

Blanda samman hälften av sockret och kanel och rör i hop med äppelskivorna. Blanda samman resten av sockret och havregryn. Strö ut halva havregrynsatsen i en smord ugnsform, lägg på  äppelskivorna och resten av havreblandningen. Gör ett täcke av smör genom att hyvla smöret med osthyveln så att det täcker hela pajen. Ringla till sist på sirapen och grädda i ugn tills pajen har fått fin färg, ca 20 minuter.

Servera med vaniljglass. Enklare och godare än så blir det inte.