Här kommer mönster till mössan som jag gjorde till Sonny Lou förra hösten. 

Jag har tänkt sticka nya mössor till barnen i år eftersom de vuxit ur sina, men tiden till det vet jag inte när skall komma. Till en början borde jag iallafall få hem mera garn, utan garn blir inga mössor gjorda.

Här är blogginlägget och mönster beskrivningen som jag gjorde förra året, varsågoda. Men ett tips är att använda Drops Big Merino istället för dubbelt garn av Merino Extra Fine och Baby Merino.

Nu är mössan klar som jag gjorde till Sonny Lou och den sitter perfekt. Jag har testat mig fram för att få den i rätt storlek och prövat med enkelt och med dubbelt garn. Men till slut valde jag att sticka den i två olika garn från Drops, Merino Extra Fine som är lite tjockare och Baby Merino som är ett lite tunnare garn. Båda helylle och så otroligt mjuka och sköna, passar helt perfekt att ha runt huvudet så man slipper klia sig i pannan. Båda garnen hittar ni hos Vörå Handarbetsaffär i Vasa och i Vörå, så enkelt att bara ringa och beställa som jag gjorde i det här fallet och så hade jag garnet efter några dagar, eller så skriv din beställning via mail eller facebook.

resizedimage7201019-img-0730-2

Enkel mössa med flätor och tofs, mera behövs inte.

image-29-09-2016-at-14-11

Mönsterbeskrivning till mössa i storlek ca 3 år.

image-29-09-2016-at-14-11-1

Sticka 3 aviga, 6 maskor rät, 1 avig, 6 maskor rät. Upprepa 5 gånger i 2 varv

Sticka 3 aviga, sätt 3 m på hjälp sticka framför arb, 3 rm, sticka 3 rm från hjälpsticka, 1 avig, sätt 3 m på hjälpsticka bakom arb, 3 rm, sticka 3 rm från hjälpsticka. Sticka 3 aviga. Upprepa varvet ut.

Sticka 7 varv rätstickning men 1 avig maska mellan varje fläta.

Lägg upp 80 maskor med dubbelt garn Baby Merino och Merino Extra Fine på rundstickor 40 cm eller strumpstickor 5½ och sticka resår 2 rät och 2 aviga i 13 varv.

Fortsätt med mönsterstickning tills arbetet mäter ca 21 cm, eller i 6 mönsterdiagram.

Minskning

Sticka 2 aviga tillsammans 5 maskor minskas på varje varv (mellan flätmönstret). Upprepa vartannat varv totalt 4 gånger.

Byt till strumpstickor när maskorna blir för få för rundstickor.

Minska 10 maskor varje varv, 1 maska i början av varje fläta och 1 maska i slutet av flätan.

När det återstår 15 maskor fortsätter minskningen på samma ställe. Lyft den första maskan, sticka 2 m drag den lyfta maskan över.

Nu återstår 5 maskor på stickan- drag alla maskorna genom tråden. Fäst tråden på insidan.