Idag en halvmulen dag som denna, tänker jag ta upp något som har legat och bubblat i mig ganska länge, något som jag inte har velat skriva eftersom jag har varit lite rädd för att trampa någon på tårna vilket inte är min avsikt med detta inlägg men jag vill ändå lyfta fram mina tankar och ni får rätta mig ifall ni tycker att jag har fel.

Det jag tänker på är, hur shoppar vi märkesprodukter vs kopior på nätet och då menar jag framför allt från nätsidor så som tex. Wish?

 

Jag har liksom många andra i vår omgivning klickat hem grejer från Wish, något av dumhet, något som faktiskt har varit helt okej och något för att få se med egna ögon vad det är som kommer därifrån och ibland har jag blivit förskräckt framförallt över hur det kan vara så billigt men också över den usla kvalitén som kommer därifrån. Något som jag aldrig har klickat hem är en kopia av en design produkt för detta hör faktiskt inte hemma hos någon annan än hos designern eller dennes återförsäljare. Enligt mina tankar så har jag inte heller fått ihop hur det kan vara så billigt utan att vara gjord av billig arbetskraft och kanske mycket usla förhållanden och då ställer jag mig själv frågan, vill jag vara en del av detta?

Jag känner starkt med lokala företag som kämpar med att sälja sina produkter för att sedan inte ha en chans mot såna nätsajter som säljer kopior till några ynka euro eller helt gratis för att vi som kunder endast  bara behöver betala för frakten. Javisst, alla (liksom jag) har inte råd att alltid klicka hem det senaste eller nyaste av dyra märkes eller design produkter men då väljer jag hellre att låta bli än att klicka hem en kopia från Wish, eller så sparar jag tills jag har råd om jag verkligen vill ha grejen.

Samma sak gäller för mitt företag och mina produkter som jag tillverkar. Jag använder endast de material där jag vet hur hela processen har gått till och jag försöker att välja det mest naturliga och miljövänligaste alternativet som passar mig och därför kommer jag inte någonsin att kunna kämpa mot de som väljer att köpa sitt material från billiga nätsajter där arbetskraften inte kanske uppfyller de kriterier som vi har inom EU. Att min design och mina produkter är dyrare än flera andra det kommer jag aldrig att komma ifrån om jag inte också väljer att flyta med i vågen och kanske klicka hem tex. pälstofsar för nån ynka euro och sedan få hem en tofs gjord av möjligtvis hund eller något annat djur bara för att jag själv skall kunna göra en bra vinst och få ut en produkt till ett bara pris. För mig är det helt otänkbart.

Idag är nästan alla väldigt miljönmedvetna och tänker till att maten gärna skall vara ekologisk men att handla hem prylar från andra sidan jordklotet istället för att kanske köpa samma sak av grannen för några slantar mer, det går inte för sig. Dessutom kanske “grannen” skulle få det lite bättre ställt till på köpet.

Något som också har gjort mig förskräckt och rädd är när jag har sett kända mönsterdesigner vars barn har florerat på samma nätsajt och den sajten har lovat en stickad tröja för kanske 5 euro och i själva verket är bilden tagen från designerns hemsida som de kallt har snott för att sälja en dylik färdig tröja till samma pris som designers säljer sitt mönster.

Att det gör “ont” när jag ser hur någon kopierar min design som jag lagt ner massor av jobb och tid på, för att sedan göra det till sin design, det räcker gott och väl för min del.

Jag kommer aldrig att kunna påverka Kina och dess massproduktion av billiga prylar men om jag på något sätt kan inspirera någon till att försöka tänka till (och så även mig själv), funderar en eller två gånger innan ni klickar hem. Vill ni absolut ha men inte har råd med den där äkta fjällräven väskan, den fina Mrs Mighetto printen eller Mini Rodini jackan, så önska er till födelsedagar eller julklapp istället för att klicka hem stulen design från billiga nätsajter.

Kina går inte i konkurs men det kanske den lokala lilla affären i stan gör.

Med detta önskar jag er alla en fin dag oavsett varifrån ni handlar.

Kram ♥